multiblog.hu család tagja

Pontosan 40 éve, 1979. májusában mutatták be Ridley Scott klasszikus és ikonikus filmjét, az Alien-t. Az évforduló alkalmából május 10-én 19 órától emlékprogramot tartanak a Pólus Mozi Nagytermében, ahol a résztvevők megnézhetik A nyolcadik utas: a Halál digitálisan felújított rendezői változatát is.

Nyolcadik utas: a Halál (eredeti cím: Alien, sz. sz. „idegen”, értsd: földönkívüli lény) egy 1979-ben bemutatott angol-amerikai koprodukcióban készült horrorfilm Ridley Scott rendezésében. A főszerepben Tom Skerritt, Sigourney Weaver, Veronica Cartwright, Harry Dean Stanton, John Hurt, Ian Holm és Yaphet Kotto láthatóak. A film további főszereplője egy agresszív, félig értelmes földönkívüli lény, egy tökéletes gyilkos, aki ösztöneitől hajtva egyesével levadássza egy teherűrhajó legénységét.

A sci-fi, drámai és horror elemeket ötvöző mű egyedülálló népszerűsége folytatások elkészítésére inspirálta az alkotókat. A kezdetben egyszerű pop-corn horrornak induló film nemcsak kultuszfilmmé vált, de időtállónak is bizonyult, és mára a sci-fi műfaj jelentős, stílusteremtő alkotásaként is számon tartják. Az Amerikai Filmintézet minden idők hetedik legjobb sci-fi filmjének választotta. A film ugyanis többrétegű: a horror elemet képviselő idegennel való küzdelem mellett a játékidő nagy részét teszi ki a legénység küzdelme az űrbeli körülmények ellen, egymással való konfliktusaik (különösen jelentős pl. az Ash nevű szereplőről szóló szál, akiről kiderül, hogy nem ember); és az akció/horror elemek is legalább annyira szólnak a főszereplő Ripley (s kisebb részben társai) emberként való helytállásáról, mint a vérről és a rémületről. Fontos eleme a filmnek a látványvilága is – az Oscar-díjas látványterveket H. R. Giger, egy jobbára szürreális sci-fi világot alkotó profi grafikusművész készítette, aki nem kis részben a filmnek köszönheti világhírét.

Ez volt az egyik első olyan alkotás a filmtörténetben, amelyben nő játszotta az akcióhős szerepét. A film a kritikusok és a nézők tetszését is elnyerte; az eredeti művet három hivatalos folytatás és kettő kvázi-előzményfilm követte, valamint számtalan regény és több számítógépes játék is készült a történetből.

Tehát: a Pólus Mozi „Klasszik Filmklub” , Alien 40 Emléknap, május 10-én 19:00 órától.

Kövessetek minket a facebookon is!


Ez is érdekelhet…

Breaking: Nagy bejelentések a Disneytől
A Fight Girl az Európai Filmakadémia Fiatal Közönség Díjának nyertese
Pókember előzetes – Bosszúállók spoiler veszély!

Itt Bloggerbirodalom épül!
Csatlakozz te is!