multiblog.hu család tagja

Budapesten rendezik meg a Filmarchívumok Nemzetközi Szövetségének (FIAF) kongresszusát 2022-ben – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint április 7. és 13. között Lausanne-ban tartották a FIAF éves kongresszusát, ahol a tagok megszavazták, hogy a magyar főváros ad otthont a szervezet 2022-es kongresszusának. Emellett a FIAF igazgató tanácsába beválasztották Ráduly Györgyöt, a Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívum igazgatóját.

A FIAF-nak jelenleg 77 országból 150 tagszervezete van. A Magyar Nemzeti Filmarchívum már megalakulásától, 1957-től tagja a szervezetnek, és 1961-ben már adott otthont FIAF-kongresszusnak.
A nemzetközi szövetséget a Cinémathéque française, az amerikai Museum of Modern Art, a British Film Institute és a német filmarchívum alapította 1938-ban Párizsban. A nemzeti filmarchívumokat és a filmörökséggel foglalkozó egyéb szakmai szervezeteket tömörítő szövetség irányelveket és ajánlásokat fogalmaz meg a filmek megőrzésével, felújításával és a közönséghez való eljuttatásával kapcsolatban, elméleti és gyakorlati vonatkozásban egyaránt.

Mint írják, a szövetség tartalmi, gyűjteményezési és technikai kérdésekkel egyaránt foglalkozik, így elsőként hívta fel a figyelmet a tűzveszélyes nitrofilmanyagok átmentésének szükségességére és a filmállomány szakszerű tárolásának fontosságára. Mindezek mellett szerzői jogi kérdésekkel, technikai szakemberek képzésével, és a digitalizáció által felvetett problémák megoldásával is foglalkozik.

Forrás: MTI

Kövessetek minket a facebookon is!


Ez is érdekelhet…

A Shazam! továbbra is tarol a mozikban
Elkezdődött Enyedi Ildikó új filmjének forgatása
Mától láthatók vidéken a BIDF Extra filmjei

Itt Bloggerbirodalom épül!
Csatlakozz te is!