multiblog.hu család tagja

Szlovák film kapta az idén a prágai Febiofest nemzetközi filmfesztivál fődíját. Teodor Kuhn, az Éles késsel (Ostrym nozem) című film rendezője személyesen vette át a Kristián-díjat csütörtökön este Prágában, amellyel 5000 eurós (1,6 millió forint) pénzjutalom is járt.

“A díj arra kötelez, hogy filmrendezőként fáradhatatlanul dolgozzak tovább” – mondta Teodor Kuhn.
A dráma egy apáról szól, akinek fiát egy neonáci fiatalokból álló banda megöli. Az apa nem bízik a gyilkosságot kivizsgáló hatóságokban, ezért maga akarja kideríteni az igazságot és igyekszik megbüntetni a tetteseket.
A 26. prágai Febiofest záróestjén Kristián-díjat kapott életművéért Bille August dán rendező és Jirí Menzel cseh rendező és színész.

Menzel hosszabb ideje súlyos beteg, ezért az elismerést felesége vette át az ünnepségen. A fesztivál nyitóestjén Jirina Bohdalová cseh színész, valamint Peter Fonda amerikai forgatókönyvíró és színész kapott Kristián-díjat életművéért.
A Febiofest filmfesztiválon összesen 156 filmet láthattak az érdeklődők. A 18 tematikus szekcióban mintegy hatvan ország alkotóinak a filmjeit vetítették le. Magyarországot több film, köztük Pálfi György Az Úr hangja, Schwechtje Mihály Remélem, legközelebb sikerül meghalnod :), valamint Lengyel Balázs Lajkó – Cigány az űrben című alkotása képviselte.
A prágai szemle után a kiválasztott filmeket áprilisban több cseh városban is levetítik, majd az egész rendezvény átköltözik Szlovákiába, ahol egy héten át lesznek megtekinthetőek az alkotások.

Forrás: MTI

Kövessetek minket a facebookon is!


Ez is érdekelhet…

Új magyar sorozat
Ezek lesznek az új Marvel-filmek
Ezek lesznek az új Marvel-filmek

Itt Bloggerbirodalom épül!
Csatlakozz te is!